-----------------------------------------------sunn mat sunt grøt frokost mat spisefortyrrelse anoreksia sunt kreativt sunn mat oppskrift proteiner-----------------------------min sunne mat min sunne mat min sunne mat min sunne mat min sunne mat--------------------

Å tilberede artisjokk

Dere ser dem stadig vekk. Store, knopp-aktige vekster, som toppen på en blomst. Store, skjellaktige blader med en liten spiss tupp i enden. Du har kanskje visst at det er en artisjokk, kanskje har du til og med tenkt: Artisjokk er jo godt, så merkelig at de små hjertene du får på glass kommer fra dette monsteret av en grønnsak. Men har du noen gang tenkt på å kjøpe en fersk artisjokk og tilberede den selv?

Srtisjokker kan både bakes, kokes, dampes, stappes og mikres, men her kokes den.

La oss si at du kjøper en eller et par. Finn frem en god, skarp kniv (Det er veldig viktig at den er skarp og god), en saks og et skjærebrett:

Ok, du har funnet frem alt sammen og denne fryktinngytende saken ligger foran deg. Hva gjør du nå?

Kutt først av stilken slik at artisjokken kan stå av seg selv og brekk av eventuelle små blader som befinner seg rundt den.


Kutt av de øverste radene med blader, noen cm, så du kan se det lilla indre. Et kutt rett igjennom. Bruk deretter saksen til å klippe av tuppene på de gjenværende bladene, som på bildet. Dette er rent estetisk og kan skippes, men du må fortsatt gjøre det første kuttet så alle bladendene er synlige.

Ta frem en stor kjele og kok opp en god mengde vann. Ha først i noen sitronskiver, hvitløk, salt og noen laurbær og slipp deretter artisjokkene oppi. Sett på lokk og la de koke rundt 30 minutter.

Når artisjokkene er ferdig vil de ha fått en dyp, grønn farge og bunnen vil være myk nok til at med letthet kan skjære gjennom den med en kniv. 

Artisjokken spises ved å nappe av bladene og dra enden som var nedi artisjokken mellom tenne, slik at du får med kjøttet som sitter der. Disse endene er skikkelig gode å dyppe i forskjellige sauser f.eks av kesam, lime, sitron, hvitløk eller til og med søte dipper. Jeg blandet bare litt stevia, salt, lime, hvitløk, ingefær og eplecidereddik som jeg dyppet mine i ;) 

Når du har spist alle bladene vil du stå igjen med en stor hårete bunt. Disse hårene fjernes enkelt med en skje og er ekstremt ubehagleige å få i munnen, så vær nøye!

Du står nå igjen med det beste på hele artisjokken: Bunnen! :) Dette er absolutt høydepunktet med artisjokken og spises med kniv og gaffel.

Bunnen kan også kuttes opp og servers som tilbehør til retter, stekes i wok og mye, mye annet. Kokte artisjokker holder flere dager i kjøleskap ;)

 

Så, skal du prøve deg på en artisjokk?

16 kommentarer

somjegliker

14.08.2012 kl.12:46

Fin artikkel. Hellstrøm har en fantastisk oppskrift på lammecarrè og atisjokkbunner i kokeboka Inn med sølvskje.. har sååå lyst til å prøve. Artisjokkhjerter på glass smaker jo ingenting!

Trine

16.08.2012 kl.12:22

Hei!

Jeg prøvde ut oppskriften din på "sunne vanilje-lapper" (tror jeg det het). Jeg ville i hvertfall bare si at det smakte kjempegodt! :D

Jeg kommer til å lage mye av dem i fremtiden. Tusen takk for at du delte den!! <33

Silje M

16.08.2012 kl.22:16

Heihei!:)

Kordan gikk det med den egge hvitte pulveret som du kjøpte fra Iherb?

Ikke for å mase. Vurderer bare å kjøpe det. Men det e greit å høre ka andre synes/syntes om det.

SunnhetsFriken

19.08.2012 kl.08:29

somjegliker: Ååh, lammecarre! Det er godt da. Artisjokk er litt mer arbeidsomt enn andre grønnsaker, men godt er det virkelig :) Prøv i vei!

SunnhetsFriken

19.08.2012 kl.08:30

Trine: Så fint! :) Det betyr masse at dere liker det jeg lager.

SunnhetsFriken

19.08.2012 kl.08:32

Silje M: hei igjen :) Nå har det seg slik at jeg er enda ikke ferdig med kuren, så det blir nok ikke noe testing på meg før i september :P Men det er såpass billig at jeg hadde ikke nølt med å teste det. Om du ikke liker å jobbe med det er det jo bare å bruke det som proteinrik tørrvare, det har uendelige bruksområder :)

Silje M

19.08.2012 kl.10:56

Hvis du vil så kan æ kjøpe dit?

Tar så lang tid ok bare 10 dager å vente på det fra Iherb.

SunnhetsFriken

19.08.2012 kl.11:12

Silje M: Men kjære, det må du da bestemme selv :) For meg var dette et must buy, men du bør vel se på om du har ting du kan bruke det til slik at det ikke bare blir stående. Jeg kommer til å bruke det til mye forskjellig, men du må selv finne ut om du også kan ha glede av det ;)

Silje M

19.08.2012 kl.16:22

Vet du om man kan stivpiske det Egg hvitte Proteinet?

SunnhetsFriken

19.08.2012 kl.18:47

Silje M: Det kan man ;)

Silje M

19.08.2012 kl.20:20

Bra:D Da sparer man trur æ:P Vet du om det varer lenge(dato holdbarhet)?

SunnhetsFriken

20.08.2012 kl.06:37

Silje M: Pulvervarer; suppe, frysetørkede grønnsaker, ferdigmat, proteinpulver, alt holder i år.

kai

30.01.2013 kl.19:53

Artisjokk.

Prøver for første gang----det blir spennende?????

kai

SunnhetsFriken

30.01.2013 kl.21:56

kai: Håper du liker det ;)

Janicke

10.02.2014 kl.02:43

Tusen takk - nå er vi I gang med koking av ferske California-artisjokker, og bruker din oppskrift. Vi trengte skikkelig veiledning og det fikk vi hos deg!

SunnhetsFriken

14.02.2014 kl.11:58

Janicke: Så hyggelig at noen fikk nytte av guiden :)

Noe du vil si? :)

SunnhetsFriken

SunnhetsFriken

18, Asker

Hei, og velkommen til Min sunne mat. Jeg er en jente fra Asker som blogger om sunn mat og min hverdag. Her vil dere finne oppskrifter, tips, bilder og annet spennende. Jeg håper dere liker det jeg skriver og kanskje får litt inspirasjon. For meg er sunn mat en hobby jeg koser meg med hver dag! Les mer om min historie under "Om meg" og følg meg på instagram (@minsunnemat)

bloglovin bilde Norske blogger

Søk i bloggen

----------sunn mat sunt grøt frokost mat spisefortyrrelse-----------
Med inspirasjon og glede for sunn mat, helse og alt det bringer med seg <3

Kategorier

Arkiv

Matbloggtoppen
hits